ENGLISHΕλληνικά
ακολουθήστε μας

CMY & CMYK– Βασικά και δευτερογενή χρώματα.

Στην εκτύπωση των εντύπων χρησιμοποιείται ευρέως το σύστημα CMY. Τα τρία βασικά χρώματα στο CMY είναι: Γαλάζιο (Cyan) – Μαγεντιανό κόκκινο (Magenta) – Κίτρινο (Yellow). Με τα τρία αυτά χρώματα δημιουργούνται τα δευτερογενή Κόκκινο – Πράσινο – Μπλε ως εξής:
  •  Κόκκινο: Magenta + Κίτρινο
  •  Πράσινο: Κίτρινο + Γαλάζιο
  •  Μπλε: Γαλάζιο + Magenta 
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το υπόβαθρο της εκτύπωσης είναι το λευκό χαρτί που ανακλά όλα τα χρώματα (μήκη κύματος). Κάθε βασικό χρώμα που προστίθεται με ένα μελάνι απορροφά ορισμένα χρώματα και αποδίδει τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα το κίτρινο μελάνι απορροφά το μπλε χρώμα και αφήνει το πράσινο και το κόκκινο να ανακλαστεί. Εδώ ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων δίνει το μαύρο χρώμα (πλήρης απορρόφηση των ακτινοβολιών). Μαύρο χρώμα επίσης προκύπτει από το συνδυασμό ενός βασικού και του αντιθέτου του δευτερογενούς: Γραφική απεικόνιση του χρωματικού μοντέλου CMY.
  •  Μαύρο: Γαλάζιο + Magenta + Κίτρινο
  •  Μαύρο: Γαλάζιο + Κόκκινο
  •  Μαύρο: Magenta + Πράσινο
  •  Μαύρο: Κίτρινο + Μπλε
Τα μελάνια όμως από τη φύση τους δεν μπορούν να αποδώσουν συγκεκριμένα μήκη κύματος – χρώματα (όπως τα pixels μίας οθόνης) αλλά μία ευρεία περιοχή του χρωματικού φάσματος. Το αποτέλεσμα είναι συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων να δίνει ένα καφετί χρώμα αντί για το μαύρο. Για το λόγο αυτό προστέθηκε στο μοντέλο CMY και το μαύρο μελάνι με αποτέλεσμα να προκύψει το χρωματικό μοντέλο CMYK Cyan – Magenta – Yellow – Black. Πρακτικά στην εκτύπωση δεν χρησιμοποιείται σήμερα το CMY μοντέλο αλλά το CMYK. Το μοντέλο CMY μπορεί να παρασταθεί με ένα κύβο σε ένα καρτεσιανό σύστημα αξόνων με το λευκό χρώμα στην αρχή των αξόνων και τα βασικά χρώματα πάνω στους άξονες. 
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
b2b Solutions Ε.Π.Ε.
Εμπορική και Βιοτεχνική Εταιρεία
Σπύρου Βρεττού 111
Τ.Κ.13671, Θέση "Πέτρα Λουτρό”
ΒΙ.ΠΕ. Αχαρνών, Aττική
210 8068120 info@b2bsolutions.gr
Γ.Ε.ΜΗ. 086002102000
© 2024 B2B Solutions ΕΠΕ. All rights reserved.
Site by overron