ENGLISHΕλληνικά
ακολουθήστε μας

8 σημεία προσοχής πριν την εκτύπωση

Σημαντικά σημεία πριν αποστείλετε ένα αρχείο προς εκτύπωση
Διαβάζοντας τα παρακάτω σημεία πολλοί θα παρατηρήσουν "μα φυσικά, εννοείται". Κάποιες φορές όμως, λόγω βιασύνης ή αμέλειας και όχι απαραίτητα λόγω αγνοίας, μας διαφεύγουν κάποια βασικά βήματα πριν την εκτύπωση που χρήζουν προσοχής ακόμα και από τον πιο έμπειρο γραφίστα. Για κάποιον μάλιστα που έχει μικρή επαφή με τον χώρο των εκτυπώσεων μπορεί να καταλήξουν σε λάθη σημαντικά. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μερικά βασικά σημεία για να τσεκάρετε πριν αποστείλετε ένα αρχείο προς εκτύπωση για να είστε σίγουροι ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο.
1. Βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα είναι σε μορφή CMYK 
CMYK είναι τα 4 χρώματα εκτύπωσης για τις ψηφιακές και offset εκτυπώσεις. Η χρωματική παλέτα RGB είναι τα 3 χρώματα που χρησιμοποιεί η οθόνη του υπολογιστή μας αλλά δεν έχει καμία σύνδεση με την τετραχρωμία, με αποτέλεσμα όταν στέλνουμε για εκτύπωση αρχείο με τα χρώματα σε RGB, να μην έχει καμία σχέση η τελική εκτύπωση με αυτό που βλέπαμε στην οθόνη μας. 
Αυτό που χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζετε είναι ότι:
  • CMYK  είναι ο τρόπος απόδοσης των χρωμάτων σε μια εικόνα ή ένα ολόκληρο αρχείο όταν πρόκειται να εκτυπωθεί, ενώ 
  • RGB είναι η μορφή με την οποία βλέπουμε τα χρώματα στις οθόνες μας. 
RGB, από τα αρχικά των χρωμάτων “Red Green Blue”, είναι επομένως η μορφή που βλέπουμε την ανάλυση των χρωμάτων στις οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεων και τάμπλετ. Εάν κάνουμε zoom / μεγέθυνση σε ένα σημείο οθόνης υπολογιστή θα δούμε ότι τα pixels απαρτίζονται από κόκκινες, πράσινες και μπλε κουκίδες. Δημιουργική δουλειά που προορίζεται να τη δούμε μόνο μέσω οθόνης, π.χ. ένα ηλεκτρονικό newsletter, έχει τα χρώματα σε μορφή RGB και δεν υπάρχει η ανάγκη μετατροπής τους σε CMYK εφόσον δεν θα τυπωθεί το αρχείο (σε εκτυπωτικό μηχάνημα και όχι απλό printer γραφείου).
CMYK είναι τα αρχικά των χρωμάτων “Cyan Magenta Yellow Key”, κυανό, ματζέντα, κίτρινο, και μαύρο (key). CMYK είναι η μορφή ανάλυσης των χρωμάτων στην επαγγελματική εκτύπωση. Ίσως έχετε δει στο περιθώριο κάποιων εκτυπώσεων τέσσερις κύκλους, σε χρώμα μπλε/κυανό, ροζ/ματζέντα, κίτρινο και μαύρο που σκοπό έχουν το καλιμπράρισμα των μελανιών της εκτύπωσης και το τσεκάρισμα της σωστής απόδοσης των χρωμάτων.  
Αν το δημιουργικό μιας μακέτας έχει σχεδιαστεί σε μορφή χρωμάτων RGB τότε η προσπάθεια να τα μετατρέψει ο εκτυπωτής σας για τις ανάγκες μιας εκτύπωσης σε CMYK μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλοιωμένα χρώματα και απογοητευτική εικόνα για το έντυπο.
Για να αποφύγετε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα καλό είναι να επιβεβαιώνεται με τον γραφίστα ότι το έντυπο προς εκτύπωση σχεδιάστηκε σε CMYK χρώματα εξ'αρχής. Από οποιοδήποτε πρόγραμμα σχεδιασμού εντύπου χρησιμοποιεί ο γραφίστας υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξετε την σωστή μορφή των χρωμάτων του αρχείου.

2. Υπάρχει το απαραίτητο ξάκρισμα στο περιθώριο;
Αυτό είναι το λεγόμενο "bleed", τα 3-5 χιλιοστά επιπλέον θέματος γύρω από την ακριβή διάσταση προς εκτύπωση που σημειώνεται στις άκρες με "σταυρούς", μαύρα χιαστή σχήματα στις 4 άκρες του εντύπου στα σημεία όπου πρέπει να κοπεί.
Γιατί γίνεται αυτό;
Τα έντυπα σας δεν τυπώνονται ένα-ένα στην επιθυμητή διάσταση. Τυπώνονται πολλά ταυτόχρονα πάνω στις επαγγελματικές μηχανές εκτύπωσης, σε μεγάλα φύλλα χαρτιού, που μετά κάθε ένα κόβεται στις επιθυμητές διαστάσεις από μεγάλα μαχαίρια κοπής. Σε αυτές τις μεγάλες μηχανές στοιβάζονται τα έντυπα, ευθυγραμμίζονται ταυτόχρονα και κόβονται.  Σε αυτή τη διαδικασία μικρές αποκλίσεις από την ευθεία κοπής είναι αναμενόμενες. Για αυτό ένα περιθώριο επιπλέον 3mm σε κάθε πλευρά του εντύπου όχι μόνο ενδείκνυται, αλλά είναι η μόνη ασφαλής λύση για να μην υπάρχουν αλλιώς λευκά κενά σε περίπτωση που το μαχαίρι έχει απόκλιση 1-2 χιλιοστά από την ευθεία κοπής. 

3. Τουλάχιστον 300dpi ανάλυση
DPI σημαίνει “dots per inch” δηλαδή "κουκίδες ανά ίντσα" και είναι μια παράμετρος μέτρησης της ποιότητας της εικόνας σε εκτυπωτές και σαρωτές (scanners). Υψηλότερο νούμερο dpi, σημαίνει καλύτερη ποιότητα εικόνας και μεγαλύτερη ευκρίνεια και καθαρότητα στη λεπτομέρεια. 
Εικόνες με ανάλυση μικρότερη από 300dpi θα φαίνονται "φλου", θολές, κοκκώδεις στην εκτύπωση. 300dpi ανάλυση έχει αποτέλεσμα καθαρότερες και καλύτερης ποιότητας στις εικόνες των εκτυπώσεων.
Εάν ένα έντυπο έχει σχεδιαστεί σε χαμηλή ανάλυση, χαμηλότερη από τα 300dpi είναι αδύνατο να αναβαθμιστεί η ποιότητα του στην εκτύπωση και θα πρέπει να σχεδιαστεί όλο το έντυπο από την αρχή.
Βεβαιωθείτε επομένως ότι το υλικό που έχετε προς εκτύπωση είναι σε ανάλυση τουλάχιστο 300dpi.

4. Οι γραμματοσειρές είναι σε μορφή "outline"
Οι ανυσματικές γραμματοσειρές (outline) μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος.  Διατηρούν την ίδια καθαρή μορφή αντίθετα από τις γραμματοσειρές bitmap, οι οποίες είναι ειδικά για ένα συγκεκριμένο μέγεθος και ανάλυση και μπορεί να παρουσιάσουν ακανόνιστη μορφή σε μεγαλύτερα μεγέθη.
Όταν στέλνουμε ένα αρχείο μας για εκτύπωση, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι ο γραφίστας μας έχει κλείσει τις γραμματοσειρές που περιλαμβάνονται στο αρχείο σε μορφή outline.  Με “Convert to Curves” αν το αρχείο έχει σχεδιαστεί στο πρόγραμμα Corel Draw ή “Create Outlines” αν έχει σχεδιαστεί σε Illustrator.
Tip:
Οι γραμματοσειρές έχουν διάφορα στυλ - bold, italic, bold italic, demi, condensed και μερικές έχουν και small cap style (πεζοκεφαλαία). Δεν περιλαμβάνονται όλα τα στυλ σε όλες τις γραμματοσειρές, για αυτό αν θέλουμε ένα συγκεκριμένο στυλ στο κείμενό μας π.χ. italic, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε μια γραμματοσειρά που να το υποστηρίζει και όχι απλά να το επιλέξουμε από το αντίστοιχο εικονίδιο του word.  Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να συμβεί αυτό που περιγράφεται μερικές φορές στην εκτύπωση με τη φράση «χτύπησε η γραμματοσειρά», δηλαδή τα γράμματα εμφανίζονται σαν ακαταλαβίστικα σύμβολα χωρίς νόημα. 

5. Στείλτε το αρχείο στην κατάλληλη μορφή
Οι περισσότεροι εκτυπωτές ζητούν τα αρχεία προς εκτύπωση σε μορφή .pdf.  Άλλες αποδεκτές μορφές αρχείων προς εκτύπωση είναι τα .eps, .ai ή .cdr, ή .tiff για εικόνες. 
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι τα χρώματα πρέπει να είναι σε μορφή CMYK και το αρχείο σε υψηλή ανάλυση τουλάχιστο 300 dpi.
Σε κάποιες περιπτώσεις και σε εξειδικευμένες εκτυπώσεις μπορεί να απαιτείται να κλείσουν τα αρχεία σε άλλη μορφή. Καλό είναι πριν την αποστολή του αρχείου προς εκτύπωση να ρωτάτε τον εκτυπωτή σας σε τι μορφή χρειάζεται τα αρχεία προς εκτύπωση.

6. Ελέγξτε και ΞΑΝΑΕΛΕΓΞΤΕ το έντυπό σας 
Και όχι μόνο για ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, αλλά και για ημερομηνίες, τιμές, ονόματα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, τίτλους, εικόνες και λεζάντες εικόνων. Καλό είναι να ελεγχθεί το έντυπο από περισσότερα από ένα άτομο, ή από ένα τμήμα της εταιρίας, καθώς το προφανές λάθος μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας αν έχουμε δει και ξαναδεί μια μακέτα πολλές φορές. Από τη στιγμή που ένα αρχείο αποστέλλεται στον εκτυπωτή, είναι δεδομένο ότι έχει τσεκαριστεί από τον πελάτη και προχωρά σε παραγωγή. Παρόλα αυτά, είναι το έμπειρο μάτι του εκτυπωτή που καταφέρνει αρκετές φορές να εντοπίσει ένα λάθος με την πρώτη ματιά και ενημερώνει τον πελάτη να το διορθώσει, κυριολεκτικά ακόμα και στο "παρά πέντε". 
Διπλοτσεκάρετε τα αρχεία πριν τα στείλετε προς εκτύπωση, εσείς και οι συνεργάτες σας για λάθη περιεχομένου, σελιδοποίησης, ακόμα και για πιθανά λάθη στις διαστάσεις.

7. Κάντε μια απλή εκτύπωση στο εκτυπωτή της εταιρίας
Αυτό δεν γίνεται για να δείτε την απόδοση των χρωμάτων, αλλά για να τσεκάρετε καλύτερα κείμενα και υπόλοιπες πληροφορίες έχοντας το έντυπο στα χέρια σας σε χαρτί και όχι στην οθόνη του υπολογιστή που πολλές φορές παραπλανά. 

8. Επιλέξτε το κατάλληλο χαρτί εκτύπωσης
Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες επιλογές σε σχέση με το βάρος, την υφή και το είδος του χαρτιού.
Όταν λέμε βάρος χαρτιού εννοούμε την πυκνότητα του χαρτιού και μετριέται σε gsm -  grams per square meter - δηλαδή γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Όσο μεγαλύτερη η τιμή gsm, τόσο καλύτερη η ποιότητα του χαρτιού και ακριβότερη η τιμή του. 
Το χαρτί μπορεί να είναι απλό χαρτί χωρίς βερνίκι (uncoated) , όπως ο τύπος χαρτιών που έχουν τα βιβλία και οι εφημερίδες ή με βερνίκι (coated) που έχει μια λεία επιφάνεια γυαλάδας. Το uncoated χαρτί συχνά αναφέρεται στις προδιαγραφές και ως "χαρτί γραφής".
Στο coated χαρτί έχουμε τις επιλογές ματ (matte) ή γυαλιστερό (gloss), ανάλογα με την υφή της επίστρωσης.
Σπανιότερο είναι το βερνίκι νερού το οποίο δίνει μια ματ επιφάνεια με θαμπή χροιά για εκτυπώσεις με ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Αν δεν είστε σίγουροι τι είδος χαρτιού να επιλέξετε, σε τι βάρος, αν θα έχει βερνίκι ματ ή gloss, ζητήστε τη βοήθεια του εκτυπωτή σας. Θα σας προτείνει τον πιο κατάλληλο συνδυασμό ή θα σας παρουσιάσει μερικές εναλλακτικές με τα αντίστοιχα κόστη τους για να επιλέξετε.
Οποιαδήποτε απορία έχετε καλέστε μας!
Οι εκτυπώσεις είναι ο τομέας που ειδικευόμαστε. Οτιδήποτε σας προβληματίζει ή θέλετε να ρωτήσετε ή έχετε αμφιβολία θα χαρούμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να έχει η εκτύπωσή σας το βέλτιστο αποτέλεσμα. 
Καλέσετε στο τηλ. 210 8068120 ή να στείλετε μήνυμα στο info@b2bsolutions.gr  Το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνηση.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
b2b Solutions Ε.Π.Ε.
Εμπορική και Βιοτεχνική Εταιρεία
Σπύρου Βρεττού 111
Τ.Κ.13671, Θέση "Πέτρα Λουτρό”
ΒΙ.ΠΕ. Αχαρνών, Aττική
210 8068120 info@b2bsolutions.gr
Γ.Ε.ΜΗ. 086002102000
© 2024 B2B Solutions ΕΠΕ. All rights reserved.
Site by overron